Mi az a GDPR?

2018. május 25-én pénteken hatályba lépett egy új EU-rendelet, az általános adatvédelmi rendelet (GDPR), amelynek célja a személyes adatok védelmének egységes szintű adatvédelmi biztosítása.

Ez hatással van az én vállalkozásomra is?

Igen, amennyiben a Restu portálokon keresztül érkeznek foglalások, vagy használja a Restu foglalási rendszert (pl. Elektronikus foglalási könyv). Miután elküldtük Önnek a vendég személyes adatait, és a vendég megérkezik a lefoglalt időre, a vállalkozás önálló személyes adatkezelővé válik, és teljes felelősséggel tartozik az adatok további feldolgozásáért.

Mi változott a Restu termékekben?

A háttérfolyamatok sokaságát módosítottuk, és új funkciókkal bővült az ERB és a pro.restu adminisztrációs felület egyaránt. A főbb módosítások a következők:

  1. Létrehoztunk egy folyamatot, mely a személyes adatok anonimizálására szolgál

  2. Hozzáadtuk a vendég törlésének lehetőségét (az elfelejtés joga)

  3. Módosítottuk a személyes adatok felhasználásával történő beleegyezés megszerzésének folyamatát marketing célokra (hírlevelek)

  4. Új felhasználói szinteket hoztunk létre, különböző hozzáférési jogokkal

1) A foglalások névtelenítése

Létrehoztunk egy folyamatot, mely a személyes adatok automatikus anonimizálására szolgál a foglalás során.

Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos idő elteltével a vendég személyes adatai nem lesznek láthatók az adott foglalásban. Az időt a következő szabályok határozzák meg:

  • Megvalósult foglalások - a foglalás időpontjától számított 5 évig (vagy amíg a vendég nem kéri adatainak törlését, lásd a 2. pontot)

  • No-shows vagy lemondott foglalások - 44 napig a foglalás időpontjától vagy a foglalás lemondásától

Megjegyzés: A vendégkönyvben mar szereplő vendég foglalása esetén az 5 éves időszak akkor is érvényes, ha a foglalás nem valósult meg, vagy ha a vendég lemondta azt, mivel előző foglalása alapján a személyes adatinak feldolgozásához már hozzájárult.


2) Vendégek törlése

Hozzáadtunk egy vendég törlési funkciót a pro.restu adminisztrációs felülethez (lásd a "Vendég" menüpont alatt egy adott vendég részleteinél). Amikor egy vendég törlődik, az e-mail címhez kapcsolódó összes személyes adat törlődik. A foglalások (valamint az értékelések is) névtelenné válnak.

Megjegyzés: Csak a múltbeli adatok törlődnek. Ha a vendégnek van jövőbeli foglalása, akkor azt először törölni kell, különben a foglalás végrehajtása céljából a vendég személyes adatai megmaradnak.

Továbbá ezentúl értesítjük Önt minden olyan vendégről, akinél a személyes adatok feldolgozásának ajánlott ideje (5 év) lejárt. Itt lehetősége van törölni vagy megtartani az adott vendéget (az adattárolási idő további 5 évre meghosszabbítható).


3) A személyes adatok marketing célú felhasználásához való hozzájárulása

A személyes adatok közvetlen marketing célból történő feldolgozása érdekében kifejezett hozzájárulást kell kapnia a vendégtől. Ezt közvetlenül a vendégtől kaphatja meg a foglalási űrlap segítségével.


Egy másik lehetőség, hogy a vendég beleegyezését manuálisan adja hozzá a pro.restu adminisztrációs felületen.


Az összes vendég, akinek a hozzájárulása rögzítve van a rendszerben, letölthető egy CSV fájlba a pro.restu adminisztrációs felületen ("Vendég" menüpont alatt) és ezen vendégek adatai felhasználhatók marketing kampányokhoz.


Vigyázat! Ha manuálisan adja hozzá beleegyezést, ellenőrzés esetén visszamenőlegesen be kell tudnia bizonyítani, hogy a hozzájárulás megszerzése megtörtént.

4) Különböző hozzáférési jogokkal rendelkező felhasználói szintek

A felhasználói szintekkel beállíthatja, hogy az egyes felhasználók milyen információkhoz férhetnek hozzá az adminisztrációs felületen belül, és milyen beállításokat tudnak szerkeszteni.

A következő szintek állnak rendelkezésre:

  • Admin (mindent elér és szerkezthet, további felhasználókat tud létrehozni)

  • Manager (mindent elér és szerkezthet, a számlázás és a tarifaszabályozás kivételével)

  • Személyzet (korlátozott hozzáférés a foglalások kezeléséhez)

A pro.restu adminisztrációs felületen az "Adataim> Felhasználók kezelése" menüpontban beállíthatja a felhasználói szerepeket (csak az "Admin" szinttel rendelkező felhasználók számára elérhető).

Több kérdése van?

Ha bármilyen kérdése felmerülne, kérjük, forduljon a helyi képviselőhöz.

Választ kaptál a kérdésedre?